Saturday, October 6, 2007

Kes rayuan Raja Munira ditangguh

Utusan Malaysia - 06/10/2007

Oleh Norazlita Mohd. Sies

KUALA LUMPUR 5 Okt. – Mahkamah Tinggi Tokyo telah menangguhkan 15 November depan untuk mendengar rayuan terhadap sabitan dan hukuman yang dijatuhkan ke atas pelajar kolej swasta, Raja Munira Raja Iskandar, 22, yang kini sedang menjalani hukuman penjara setelah mengaku salah terhadap tuduhan cuba menyeludup syabu ke Jepun.

“Raja Munira bersyukur apabila mendengar kes rayuannya ditangguhkan, ‘' kata peguamnya, Rosal Azimin Ahmad ketika dihubungi Utusan Malaysia sejurus beliau tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) petang ini.

“Mahkamah Tinggi Tokyo telah menetapkan 15 November depan untuk mendengar rayuan Raja Munira berhubung sabitan dan hukuman yang dijatuhkan terhadapnya,” kata Rosal Azimin.

Raja Munira kini sedang menjalani hukuman penjara tujuh tahun empat bulan atas dakwaan cuba menyeludup beberapa paket syabu pada 20 Disember 2006 di Lapangan Terbang Antarabangsa Narita, Tokyo.

Peguam berkenaan berkata, pelajar jurusan Komunikasi Massa itu telah melantik dua peguam tempatan negara tersebut yang dikenali sebagai Nishiguchi dan Harada untuk mengendalikan rayuannya.

“Ketika saya bertemu dengan Raja Munira di Pusat Tahanan Tokyo di Kosuke, dia nampak gembira kerana berjaya memohon penangguhan rayuannya itu.

“Raja Munira juga tidak lupa memohon agar semua pihak mendoakan kejayaannya dalam rayuan tersebut. Dia turut mengucapkan terima kasih kepada semua pihak yang prihatin terhadap kesnya”, kata Rosal Azimin lagi.

Dalam prosiding rayuan kelak, bukti baru melibatkan khidmat pesanan ringkas (SMS) antara Raja Munira dengan seorang lelaki Iran akan dikemukakan kepada mahkamah, kata Rosal Azimin.

Menurut peguam itu, meskipun bukti melibatkan SMS pernah dimaklumkan oleh Raja Munira kepada peguam belanya (yang terdahulu) di Jepun bernama Sato, namun ia bukan sahaja tidak mendapat maklum balas yang positif malahan tidak langsung dikemukakan kepada mahkamah.

Apatah lagi, menurut Rosal Azimin, Raja Munira mendakwa Sato malah menasihatkannya supaya mengaku bersalah supaya kes menjadi lebih mudah kerana mendapat diskaun dalam tempoh hukuman penjara selama enam bulan.

Thursday, October 4, 2007

Utusan Malaysia - 04/10/2007

Oleh NORLIZAH ABAS

KUALA LUMPUR 3 Okt. – Raja Munira Raja Iskandar Shah, 22, mendakwa mempunyai bukti penting berhubung khidmat pesanan ringkas (SMS) diterima daripada seorang lelaki Iran yang memperdaya memintanya membawa sebuah beg melepasi pemeriksaan kastam di lapangan terbang.

Peguam Rosal Azimin Ahmad berkata, bukti itu bagaimanapun tidak dikemukakan ketika dia didakwa di mahkamah di Jepun atas dakwaan cuba menyeludup beberapa peket syabu pada 20 Disember 2006 di Lapangan Terbang Antarabangsa Narita, Tokyo.

Beliau yang dilantik oleh keluarga gadis tersebut berkata, pesanan ringkas yang diterima oleh Raja Munira sebelum hari penangkapannya penting bagi membuktikan dia diperdaya oleh lelaki berkenaan sedangkan dia tidak mengetahui isi beg itu.

Sehubungan itu, Rosal Azimin berkata, SMS tersebut akan dikemukakan melalui peguam bela baru yang dilantik apabila rayuan terhadap sabitan dan hukuman didengar oleh mahkamah negara itu pada Khamis ini.

‘‘Bukti berkenaan menunjukkan Raja Munira menerima banyak SMS daripada lelaki tersebut dan ia dijangka memihak kepada gadis itu dalam rayuannya kelak,'' katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di Tokyo hari ini.

Rosal Azimin berlepas ke Tokyo semalam bagi mendapat gambaran sebenar selepas beliau difahamkan wujud salah faham ketika prosiding pendakwaan terhadap Raja Munira berlangsung.

Pelajar kolej swasta itu kini menjalani hukuman penjara tujuh tahun enam bulan selepas disabitkan oleh mahkamah negara itu kerana cuba menyeludup beberapa peket syabu pada 20 Disember 2006 di Lapangan Terbang Antarabangsa Narita, Tokyo.

Bagaimanapun, pelajar jurusan Komunikasi Massa itu mendakwa diperdaya oleh lelaki Iran tersebut yang memintanya membawa sebuah beg melalui pemeriksaan kastam tanpa mengetahui kandungannya.

Mengulas lanjut, Rosal Azimin berkata, isu mengenai keciciran maklumat penting itu diberitahu sendiri oleh Raja Munira kepadanya ketika ditemui di Pusat Tahanan Tokyo di Kosuke, semalam.

Menurut beliau, Raja Munira malah mendakwa bukti mengenai SMS itu sudah dimaklumkan kepada peguam belanya di Jepun, Sato tetapi tidak mendapat maklum balas positif.

Rosal Azimin berkata, menurut Raja Munira, Sato malah menasihatkannya supaya mengaku bersalah supaya kes menjadi lebih mudah kerana mendapat potongan hukuman pemenjaraan selama enam bulan.

Peguam itu menyatakan, dakwaan Raja Munira ada benarnya kerana pertemuan dengan Sato selama dua jam semalam bagi membincangkan rayuan terhadap gadis itu menemui ‘jalan buntu'.

Ujar Rosal Azimin, ketika Sato diminta melawan kes itu, peguam dari Jepun itu enggan memberi kerjasama dan seolah-olah menyalahkan jurubahasa yang didakwanya silap ketika melakukan penterjemahan.

Berikutan keengganan Sato dan atas kehendak Raja Munira sendiri, beliau membuat keputusan mencari khidmat peguam bela yang baru bagi mengendalikan rayuan kesnya.

‘‘Kami berjaya mendapatkan khidmat dua peguam bela yang berpengalaman tetapi belum membuat keputusan untuk memilih yang mana satu,'' ujarnya.

Wednesday, October 3, 2007

Berhati-hati tipu muslihat warga asing

Utusan Malaysia - 03/10/2007

Pendapat

RAKYAT Malaysia bukan hanya dikejutkan penglibatan warga asing dalam kes pembunuhan Nurin Jazlin Jazimin, tetapi tindakan warga asing yang berjaya memperdayakan gadis tempatan dalam penyeludupan dadah ke luar negara.

Kelicikan warga asing ini sekiranya tidak dipantau, khususnya menggunakan tiket untuk melancong ke sini, boleh mengembangkan anasir-anasir yang tidak sihat, yang akhirnya akan menyusahkan orang ramai yang tidak berdosa.

Kesilapan langkah yang kurang cermat ini boleh ‘menyumbatkan' seseorang itu ke dalam penjara negara luar yang bukan hanya menyusahkan dirinya, bahkan kaum keluarga, di saat-saat umat Islam sedang menyambut bulan Ramadan dan akan menyusul sambutan Hari Raya Aidilfitri tidak beberapa lama lagi.

Kita bersimpati dengan rintihan Sarimah Karimah, ibu kepada Raja Munira Raja Iskandar Shah tentang kejadian yang menimpa anaknya di penjara Jepun. Beliau seolah-olah mahu pihak-pihak tertentu, khususnya kedutaan kita di sana membantunya dalam kes anaknya itu.

Bayangkan di saat-saat umat Islam melakukan ibadah puasa dan bersukaria menjelang Hari Raya Aidilfitri, Raja Munira pula meringkuk di dalam penjara. Modus operandi warga asing ini hampir sama dengan yang pernah didedahkan melalui media-media tempatan.

Terdahulu dari ini, kita diuar-uarkan bagaimana sindiket pelacuran antarabangsa memperdayakan rakyat tempatan yang berakhir dengan adanya gadis-gadis tempatan menjadi pelacur kontrak dan buruh paksa antarabangsa.

Dalam hal ini, Raja Munira, seorang pelajar kolej swasta di Kuala Lumpur telah diperdayakan oleh lelaki berbangsa Iran yang dikenali sebagai Milad dan menjanjikan pekerjaan sebagai pegawai perhubungan awam (PRO) di salah sebuah syarikat korporat di Jepun.

Setelah tiba di Lapangan Terbang Narita, Tokyo, Raja Munira terperangkap sewaktu pemeriksaan kastam yang mendapati beg bagasi lelaki berkenaan yang dibawanya itu mempunyai beberapa peket dadah sintetik jenis syabu.

Apa yang menyedihkan, Raja Munira didapati bersalah oleh pihak berkuasa di sana dan dihukum penjara selama tujuh tahun empat bulan, satu tempoh yang agak lama.

Apa yang lebih menyedihkan lagi ialah berlakunya salah faham antara Raja Munira dengan hakim kes itu di Jepun.

Raja Munira dinasihatkan oleh peguam belanya di Jepun supaya mengaku bersalah untuk dipertimbangkan hukuman yang lebih ringan.

Kes ini menjadi bertambah sulit apabila Raja Munira sendiri tidak boleh berkomunikasi dalam bahasa Jepun.

Kita diuar-uarkan dengan tipu muslihat dalam Internet, memenangi loteri antarabangsa yang wang kemenangannya itu berjumlah berjuta-juta ringgit. Ada juga yang terperdaya dengan skim cepat kaya dan sanggup melabur dalam internet tanpa usul periksa.

Manakala ada seorang ibu tunggal yang terperdaya berbelas-belas ribu ringgit kerana menganggotai skim cepat kaya.

Apakah kita tidak pernah mengambil pengajaran daripada apa yang terjadi dalam kehidupan ini?

Segalanya bermula dari dalam diri sendiri.

Sekiranya kita mengambil langkah berhati-hati dan tidak terburu-buru mengejar impian kita sendiri, sudah tentu kejadian seperti itu dapat dihindari dan tidaklah mendatangkan kesulitan kepada banyak pihak.

– ISMAIL HASHIM,

Seremban, Negeri Sembilan.

Monday, October 1, 2007

Raja Munira dipaksa mengaku salah

Utusan Malaysia - 01/10/2007

Oleh CYNTHIA YEOH

KUALA LUMPUR 30 Sept. – Pelajar kolej swasta, Raja Munira Raja Iskandar Shah, 22, yang dihukum penjara tujuh tahun empat bulan oleh pihak berkuasa Jepun baru-baru ini kerana cubaan menyeludup dadah mendakwa dia diminta mengaku salah bagi memudahkan kes itu.

Peguam bela yang diupah oleh keluarga gadis malang itu, Rosal Azimin Ahmad berkata, pengakuan itu ditulis sendiri oleh Raja Munira dalam satu surat yang dihantar kepada keluarganya.

‘‘Raja Munira mendakwa dia dinasihatkan oleh peguam belanya di Jepun, Sato supaya mengaku bersalah bagi tuduhan tersebut jika ingin mendapat hukuman yang ringan,'' kata Rosal Azimin kepada Utusan Malaysia di sini, hari ini.

Menurut Rosal Azimin, beliau akan berlepas ke Jepun esok untuk mendapat gambaran sebenar dan memahami kes itu dengan lebih teliti.

Katanya, ini kerana dia difahamkan berlaku salah faham antara anak guamnya dengan hakim kes itu.

‘‘Saya rasa hakim itu tidak mendapat gambaran yang sebenarnya kerana mungkin jurubahasa mentafsirkan keterangan Raja Munira dengan tidak jelas.

Diperdaya

‘‘Raja Munira pula tidak faham berbahasa Jepun kerana itu adalah kali pertama dia menjejak kaki ke negara lain,'' katanya.

Rosal Azimin berkata, dia berharap dapat membantu meringankan hukuman yang dijatuhkan ke atas Raja Munira sebelum dia kembali ke Malaysia pada 4 Oktober ini.

Dalam laporan muka hadapan Utusan Malaysia pada Rabu lepas, Raja Munira dihukum penjara tujuh tahun enam bulan oleh mahkamah negara itu kerana cuba menyeludup beberapa paket syabu ke negara itu pada 20 Disember 2006 di Lapangan Terbang Antarabangsa Narita, Tokyo.

Mangsa mendakwa tidak bersalah kerana dia diperdaya oleh seorang lelaki Iran yang memintanya membawa sebuah beg melalui pemeriksaan kastam tanpa mengetahui isinya.

Raja Munira, pelajar jurusan Komunikasi Massa itu berhasrat untuk bekerja sebagai pegawai perhubungan awam (PRO) dengan sebuah syarikat korporat di Jepun, tetapi bertukar tragedi.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan pula meminta mangsa membuat laporan polis bagi membolehkan polis mengesan dan menghadapkan lelaki Iran itu ke muka pengadilan.

Bagaimanapun, katanya, dalam hal ini polis hanya boleh membantu memberkas lelaki Iran itu tetapi mustahil untuk membebaskan mangsa dari penjara di Jepun.

Ibu menangis terkenang anak di penjara Jepun

Utusan Malaysia - 01/10/2007

KUALA LUMPUR 30 Sept. – Bagi seorang ibu, Sarimah Karimah, 46, terpaksa menyambut Hari Raya Aidilfitri dengan tangisan kerana terlalu sedih mengenangkan anak kesayangannya, Raja Munira Raja Iskandar Shah, 22, dihukum penjara di Jepun.

Raja Munira kini sedang menjalani hukuman penjara tujuh tahun, enam bulan di negara itu atas tuduhan cuba menyeludup dadah di Lapangan Terbang Antarabangsa Narita, Tokyo pada 20 Disember 2006.

Sarimah berkata, suasana Hari Raya Aidilfitri itu tidak akan meriah seperti dulu kerana ini merupakan kali pertama Raja Munira tidak dapat bersama.

‘‘Adik-adik sangat rindu padanya terutama sekali adik bongsunya, Raja Daniel Shah yang berusia tiga tahun selalu bertanya mengenainya.

‘‘Ini kerana kebiasaannya, setiap kali menjelang Hari Raya Aidilfitri, dia (Raja Munira) tidak pernah lupa untuk membawa adik-adiknya membeli baju raya,'' katanya sambil menangis mengenangkan anaknya itu.

Sarimah berkata, walaupun terpaksa menjalani hukuman penjara yang lama, dia sangat berharap Raja Munira dapat pulang ke Malaysia walaupun terpaksa menjalani hukuman.

Ibunya berharap pihak polis serta pihak Kedutaan Malaysia di Jepun dapat membantu dalam kes ini, sekurang-kurangnya bagi meringankan hukuman anaknya itu kerana dia yakin anaknya itu tidak bersalah.

Mangsa mendakwa tidak bersalah kerana dia diperdaya oleh seorang lelaki Iran yang memintanya membawa sebuah beg melalui pemeriksaan kastam tanpa mengetahui isinya.

Sementara itu, rakan karib Raja Munira, Aizat Muhamad Jani, 22, berkata, dia sedih melihat keadaan gadis itu semasa melawatnya di Jepun pada Mei lepas.

‘‘Kesihatan Raja Munira semakin teruk kerana tidak dapat menyesuaikan diri di kalangan rakyat Jepun.

‘‘Mukanya nampak cengkung dan rambutnya sudah mula gugur. Saya rasa amat sedih melihat keadaannya itu,'' katanya.

Woman in agony over daughter jailed in Japan

New Straits Times - 01/10/2007

By : Rita Jong

Raja Munirah Raja Iskandar Shah was allegedly duped by an Iranian man

KUALA LUMPUR: The past nine months have been agonising for Sarimah Karimah.

Sarimah Karimah last saw her daughter in December

The mother of five has been helpless, worrying about her eldest daughter who is languishing in a Tokyo detention centre for drug possession.

She prays every day for her daughter's health and safety.

Raja Munirah Raja Iskandar Shah, 22, is believed to have been duped into being a “mule” for a drug syndicate.

“I know my daughter. She is not the type who would do such things. It breaks my heart to see her pay for a crime she didn't commit,” said Sarimah, who last saw her daughter just before she went to Japan in December.

Raja Munirah is a second-year mass communications student at Limkokwing University of Creative Technology in Cyberjaya.

During the semester break, Raja Munirah decided to help earn money for her family by working overseas as a promoter. Her good intentions, however, backfired.

According to Sarimah, Raja Munirah befriended an Iranian man known only as "Milad".

“I've met him twice. My family and I were all fooled by his kindness. He deceived my daughter into believing she could earn money in Japan by sponsoring her trip there.

“He even bought a suitcase for her,” she said, adding that Milad and her daughter were friends for only six months before the incident.

Milad is also said to be a student in a local college, but after the incident, he was believed to have fled to Indonesia.

Raja Munirah's trip to Japan was supposed to be for only three days.

On Dec 22, she went to the Kuala Lumpur International Airport with Milad, who had packed her clothes for her in the new suitcase.

According to Raja Munirah's letters to her childhood friend, Aizat Muhamad Jani, Milad locked the suitcase and did not give her the keys. Milad promised to meet her in Tokyo the next day.

When the Customs officer in Japan wanted to check her bag, she tried calling Milad for the keys, but could not reach him.

She was then arrested and in the middle of the year, pleaded guilty to having 690.88g of syabu in her possession. She was sentenced to seven-and-a-half years' jail.

Her plea of guilt, however, did not mean she committed the offence.

“She was alone. She did not understand the language and could not explain what had happened. When she was taken to court, a court-appointed lawyer told her to plead guilty as she had no money to hire counsel.

“I went to see her in June and she looked so weak. She was ill and wheezing. She looked like a different person,” said Aizat.

Sarimah said she had lodged a police report after learning that her daughter had been arrested. However, she said police had yet to contact her.

She said her son Raja Daniel, who was very close to his sister, constantly asked about her.

“I don't have the heart to tell him what really happened. All he knows is that his sister is away studying,” she said.

Sarimah's husband, Raja Iskandar Shah, worked in a construction company in Sudan.

They have appointed Malaysian counsel Rosal Azimin Ahmad to fight their daughter's case.

Rosal said Raja Munirah was not properly represented.

“Her appeal is coming up on Oct 4. I am hoping to postpone the matter to obtain documents to help her,” he said.

Rosal left for Japan on Saturday and will be returning on Friday.