Friday, October 12, 2007

Kos guaman Raja Munira RM300,000

Utusan Malaysia - 12/10/2007

Oleh NORLIZAH ABAS

KUALA LUMPUR 11 Okt. – Keluarga Raja Munira Raja Iskandar Shah, 22, merayu sumbangan orang ramai bagi membiayai kos guaman yang dianggarkan berjumlah hampir RM300,000 untuk membolehkan anaknya mengemukakan rayuan di Mahkamah Tinggi Tokyo, Jepun, bulan depan.

Peguam yang dilantik oleh keluarganya bagi pihak gadis itu, Rosal Azimin Ahmad berkata, sumbangan berkenaan amat kritikal diperolehi dalam tempoh sebulan ini untuk membayar deposit peguam di sana yang akan mengendalikan rayuan tersebut.

Menurut beliau, tanpa deposit itu, harapan Raja Munira amat tipis untuk merayu terhadap sabitan dan hukuman penjara tujuh tahun enam bulan selepas disabitkan oleh mahkamah Jepun kerana cuba menyeludup beberapa paket syabu.

Rayuan tersebut akan didengar pada 15 November ini.

‘‘Bagi pihak keluarga Raja Munira, saya merayu bantuan orang ramai untuk mengurangkan beban yang ditanggung mereka sekeluarga kerana kos guaman peguam di sana amat tinggi.

‘‘Sepanjang saya berada di Tokyo empat hari, sebanyak RM40,000 sudah dibelanjakan untuk menguruskan khidmat peguam,'' ujarnya pada sidang akhbar di pejabatnya di Wisma Sentral di sini hari ini yang turut dihadiri oleh ibu Raja Munira, Karimah Mamat, 46.

Rosal Azimin berlepas ke Tokyo pada 1 Oktober lalu bagi mendapat gambaran sebenar selepas beliau difahamkan wujud salah faham ketika prosiding pendakwaan terhadap Raja Munira berlangsung.

Pelajar kolej swasta itu yang didapati bersalah kerana cuba menyeludup beberapa paket syabu pada 20 Disember tahun lalu di Lapangan Terbang Antarabangsa Narita, Tokyo mendakwa diperdaya oleh seorang lelaki Iran yang dikenalinya meminta membawa sebuah beg melalui pemeriksaan kastam tanpa mengetahui kandungannya.

Raja Munira mendakwa, peguam terdahulu yang mewakilinya bagaimanapun tidak mengemukakan bukti penting iaitu mesej melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) yang diterima daripada lelaki Iran tersebut yang boleh mengaitkan penglibatan warga asing itu dalam kegiatan menyeludup syabu.

Mengulas lanjut, Rosal Azimin berkata, beliau optimis kes Raja Munira berdepan dengan perkembangan positif kerana dia diwakili oleh peguam berpengalaman, Harada yang merupakan seorang bekas hakim.

Menurut peguam tersebut, Harada yakin bahawa bukti mengenai SMS itu cukup kukuh untuk memberi harapan baru kepada Raja Munira yang kini ditahan di Pusat Tahanan Tokyo, Kosuge.

Rosal Azimin berkata, mereka yang ingin menyalurkan sumbangan boleh menghubungi pejabat beliau di talian 03-21645555.

Monday, October 8, 2007

Waspada benarkan anak ke luar negara

Utusan Malaysia - 08/10/2007

Oleh JAAFAR AHMAD

KOTA TINGGI 7 Okt. – Ibu bapa diingatkan berhati-hati terhadap keselamatan anak gadis mereka yang hendak ke luar negara bersama rakan bagi mengelakkan terbabit dalam kesalahan jenayah di negara yang dikunjungi.

Menteri Luar, Datuk Seri Syed Hamid Albar berkata, ini kerana terdapat ramai wanita dari negara ini yang ditahan pihak berkuasa kerana melanggar undang-undang negara terbabit.

Beliau berkata, kebanyakan ibu bapa tidak mengetahui anak-anak gadis mereka terbabit dalam jenayah ketika di luar negara bersama teman atau rakan.

‘‘Ibu bapa perlu mengikuti perkembangan anak-anak dan menasihatkan mereka agar berhati-hati jika hendak keluar negara bagi mengelakkan dianiaya pihak tertentu.

‘‘Wisma Putra cuba membantu tetapi jika didapati bersalah oleh proses undang-undang maka susah bagi kerajaan membantu mereka,” katanya di sini semalam.

Syed Hamid berkata, ramai di antara rakyat negara ini yang ditahan di luar negara mendakwa mereka dianiaya tetapi setelah disiasat, mereka didapati melanggar undang-undang negara berkenaan.

Menurutnya, berdasarkan undang-undang, jika sesuatu barang kes seperti dadah berada pada diri seseorang, maka ia dianggap miliknya.

‘‘Jadi penting kita berhati-hati bagi mengelak dianiaya,” katanya.

Dalam kes terbaru, pelajar kolej, Raja Munira Raja Idris Shah, 22, kini menjalani hukuman penjara tujuh tahun enam bulan selepas disabitkan kesalahan menyeludup dadah di Tokyo, Jepun pada 2006.

Sunday, October 7, 2007

Bernama - 07/10/2007

KOTA TINGGI, Oct 7 (Bernama) -- Foreign Minister Datuk Seri Syed Hamid Albar advised Malaysians, especially women, who wish to travel abroad to be more careful and not to help carry bags or packages belonging to other people they do not know.

He gave the advice because many Malaysian women had been arrested and jailed overseas for carrying bags or packages containing drugs.

"When travelling, take extra care. Don't simply help people who ask for help. Don't simply carry their bags when we don't know what's in them," he told reporters after hosting a breaking of fast at his residence here yesterday.

He said that if one had been found guilty by a court overseas, it would be difficult for his ministry to get them released.

He was commenting on Raja Munira Raja Iskandar Shah, 22, who was sentenced to seven years and four months' jail by a Japanese court for attempting to smuggle several packets of syabu at the Narita International Airport in Tokyo on Dec 20 last year.

Raja Munira, a mass communication student of a private college in Kuala Lumpur, alleged that she had been duped by an Iranian man she had just known.

Syed Hamid said he had ordered the Malaysian Embassy in Japan to visit the woman and gather information pertaining to the case.

-- BERNAMA

besonline.rtm.net.my - 07/10/2007

Kuala Lumpur - Datuk Seri Syed Hamid today advised Malaysians especially women who wish to travel abroad to be more careful and to help carry bags or packages belonging to other people they do not know.

He gave the advice because many Malaysian women had been arrested and jailed overseas for carrying bags or packages containing drugs.

Datuk Seri Syed Hamid was commenting of Raja Munira Raja Iskandar Shah, 22, who was sentenced to seven years and four months jail by a Japanese court for attempting to smuggle several packets of syahbu at the Narita International Airport in Tokyo o­n December 20 last year.

Raja Munira, a mass communication student of a private college in Kuala Lumpur alleged that she had been duped by an Iranian man she had just known.

Datuk Seri Syed Hamid said he ordered the Malaysian Embassy to Japan to visit the woman and gather information pertaining to the case.

mSTAR Online - 07/10/2007

KOTA TINGGI: "Berhati-hati dan jangan mudah terpedaya," itulah nasihat Kementerian Luar kepada rakyat Malaysia terutamanya wanita apabila diminta menolong membawa beg atau bungkusan milik mereka yang tidak dikenali ketika mahu ke luar negara.

Menteri Luar Datuk Seri Syed Hamid Albar berkata ini kerana ramai wanita Malaysia telah ditahan dan dipenjarakan di luar negara kerana beg atau bungkusan yang mereka bawa atas dasar menolong seseorang dikesan mengandungi dadah.

"Bila ke luar negara, perlu lebih berhati-hati dan jangan mudah menolong bila ada seseorang minta tolong. Jangan terlalu mudah untuk kita mengambil beg mereka sedangkan kita tak tahu isi beg mereka," katanya kepada pemberita selepas majlis berbuka puasa di kediaman rasminya di sini, semalam.

Syed Hamid yang juga anggota Parlimen Kota Tinggi berkata, jika seseorang itu didapati bersalah mengikut proses perundangan negara lain, adalah sukar untuk Kementerian Luar memberikan bantuan bagi membebaskan mereka.

Beliau juga meminta ibu bapa dan saudara-mara supaya mengambil tahu tentang kegiatan anak-anak mereka.

Beliau mengulas kejadian seorang wanita Malaysia, Raja Munira Raja Iskandar Shah, 22, yang dihukum penjara tujuh tahun empat bulan oleh mahkamah di Jepun kerana kesalahan cuba menyeludup beberapa paket syabu ke negara itu pada 20 Dis 2006 di Lapangan Terbang Antarabangsa Narita, Tokyo.

Raja Munira yang merupakan seorang pelajar jurusan Komunikasi Massa di sebuah kolej swasta di ibu negara mendakwa dia diperdaya oleh seorang lelaki Iran yang baru dikenalinya.

Syed Hamid berkata, beliau telah mengarahkan Kedutaan Malaysia di Jepun untuk melawat wanita tersebut dan mengumpul maklumat tentang kes itu.

Selain kes terkini yang melibatkan Raja Munira, terdapat juga beberapa kes lain membabitkan wanita Malaysia sebelum ini yang dipenjarakan di luar negara selepas didapati bersalah oleh mahkamah negara terbabit kerana membawa beg atau bungkusan yang mengandungi dadah. BERNAMA